Soto





Sup soto
Ayam bahagian dada sahaja - 3-4 dada (jangan potong kecil-kecil.. biarkan begitu sahaja)
Kaki, leher dan tulang ayam - potong kecil-kecil ikut selera masing-masing dan sebanyak mana korang suke
Kentang - 1-2 biji (dipotong kecil)
Air - 1 liter (ikut banyak mana nak masak)
Bawang Merah - 7 biji (bawang kecil) / 1 biji (bawang besar) (ditumbuk atau diblender)
Bawang putih - 4 ulas (ditumbuk atau diblender)
Kayu Manis - 3 batang
Buah pelage - 6 biji
Bunga Lawang - 4 biji
Rempah Sup - 5 sudu besar
Garam - 4 sudu kecil atau secukup rasa (tang ni slalu aku main agak-agak jer)
Gula - 1 sudu kecil
Pes Ayam - 1 sudu kecil (guna bahan perasa pun boleh tp ½ sudu kecil jer)
Daun sup - 3-4 batang (dimayang halus)
Taugeh - Segenggam kecil


Cara-cara
Tumiskan kayu manis, bunga lawang dan buah pelage dalam seminit kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih
Tumiskan sehingga kekuningan dan masukkan rempah sup, gaul sekejap dan masukkan air dan kacau
Masukkan garam, gula dan pes ayam. Rasakan jauh garam.
Masukkan ayam dada dan leher+kaki ayam bersama kentang yang dipotong kecil
Rebus ayam dan kentang sehingga empuk
Keluarkan ayam dada sahaja ke bekas lain
Masukkan daun sup dan taugeh… siap dihidang bersama bahan soto!!


Bahan-bahan hidangan soto
So’on segenggam (digoreng kering dalam minyak panas macam goreng keropok tu…)
Ayam dada yang direbus tadi digoreng sekejap dan diracikkan menjadi kecil-kecilan
Daun sup 3-4 batang (dimayang halus)
Bawang Goreng
Taugeh (ikut suka masing-masing) dibasuh dan siram ngan air panas sahaja
Bergedil
Sambal Cili kicap







Comments

Popular posts from this blog