Masak Singgang Ikan Singgang Daging Masak Singgang Bahan-Bahan: 300 gram daging batang pinang 3-4 keping asam keping Garam dan gula secukup rasa Air secukupnya untuk kuah Bahan dimayang: 2 inci halia 2 inci lengkuas Bahan ditumbuk kasar: 1 camca besar ketumbar 2 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 5-6 biji cili kering - yang ni kisar lumat Cara penyediaan: 1) Masukkan semua ingredients bahan yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk. 2) Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya. Bahan-bahan: ikan kembung. nak guna ikan tongkol pun boleh juga. 3 ulas bawang putih-dihiris sedikit lengkuas. agak2 besar ibu jari tangan yerr bukan kaki..:) sedikit kunyit hidup. asam keping. ikut citarsa masing2. kalau nak masam letak banyak. air garam secukup rasa. cili api. Cara-cara: bersikan ikan dulu yerr.. pastu masukkan semua bahan ke dalam periuk anda. ...
Popular posts from this blog
Sejarah Pemakanan Orang Melayu. (Macam-macam ada) Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Manakala di negeri Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakap...
Nasi Kerabu Nasi Kerabu Nasi kerabu is a Malay rice dish , a type of nasi ulam , in which blue-coloured rice is eaten with dried fish or fried chicken, crackers, pickles and other salads. The blue color of rice resulting from the petals of Clitoria ternatea (butterfly-pea) flowers (kembang telang) used in cooking it. The rice can also be cooked with with plain white rice or rice cooked using turmeric . It is often eaten with solok lada and is also eaten with fried keropok . Nasi kerabu is very popular in the east coast states of Malaya such as Kelantan and Terengganu , and now can be found throughout Malaysia as well as in southern Thailand where it is known as khāoyam. Nasi Kerabu Kelantan Nasi Kerabu Kelantan adalah antara makanan yang unik di Malaysia. Ia tidak sama lansung dengan nasi goreng kerabu ataupun memakan nasi putih bersama sebarang kerabu (e.g: kerabu mangga, kerabu jantung, kerabu perut dll). Nasi Kerabu Kelantan terbahagi kepada dua jen...
Comments
Post a Comment