Masak Singgang Ikan Singgang Daging Masak Singgang Bahan-Bahan: 300 gram daging batang pinang 3-4 keping asam keping Garam dan gula secukup rasa Air secukupnya untuk kuah Bahan dimayang: 2 inci halia 2 inci lengkuas Bahan ditumbuk kasar: 1 camca besar ketumbar 2 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah 5-6 biji cili kering - yang ni kisar lumat Cara penyediaan: 1) Masukkan semua ingredients bahan yang telah dimayang, yang telah ditumbuk, asam keping, garam gula, daging dan air ke dalam periuk. 2) Renehkan hingga daging empuk. Rasakan semua rasa secukupnya. Bahan-bahan: ikan kembung. nak guna ikan tongkol pun boleh juga. 3 ulas bawang putih-dihiris sedikit lengkuas. agak2 besar ibu jari tangan yerr bukan kaki..:) sedikit kunyit hidup. asam keping. ikut citarsa masing2. kalau nak masam letak banyak. air garam secukup rasa. cili api. Cara-cara: bersikan ikan dulu yerr.. pastu masukkan semua bahan ke dalam periuk anda. ...
Popular posts from this blog
Sejarah Pemakanan Orang Melayu. (Macam-macam ada) Dari segi sejarah, kaum Melayu ini mempunyai elemen-elemen dan usul asal dari Sumatra, Jawa, Thailand, Sulawesi dan juga Polinisia. Dengan pengaruh-pengaruh negara tersebut tidak hairanlah jika masakan Melayu mempamerkan sedikit sebanyak kualiti kulinari dari negara-negara tersebut. Di Selangor, kaum Melayu dahulu kala merupakan pahlawan Bugis dari Sulawesi dan bagi orang Melayu Negeri Sembilan, menamakan diri mereka sebagai Minangkabau dari Sumatra. Manakala di negeri Utara: Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Perlis di mana pengaruh Acheh, Bugis dan Siam amat ketara. Pada abad ke 16, kaum Acheh mempunyai seorang ketua yang dikenali sebagai Mahkota Alam atau Iskandar Muda. Beliau juga dikatakan mempunyai pengaruh besar ke atas negeri Pahang, Kedah dan Perak. Bagi negeri Kelantan, Kedah dan sebahagian negeri Terengganu pula dipengaruhi oleh Thailand atau Siam. Ini dapat dilihat dari segi penyediaan makanan dan dialek percakap...
HALAL FOOD IN CHINA (Tinjauan semasa di Beijing, China) Islam was introduced into China officially in 651 in the Tang Dynasty. Arabic traders married Chinese wives and a new ethnic group of Muslim Hui People was formed since then. General speaking, descendants of the intermarriage between Arabic and Chinese and Chinese who had been converted into Islam were the first group of Hui People (also called Huihui in ancient China). When the Muslim Hui ethnic group was formed, Chinese Halal food history started. In Western China’s Xinjiang Uyghur Autonomous Region, Halal food maintains primarily Middle East flavour while in East China, Halal food is mostly Chinese flavour. It was recorded that Chinese Halal food appeared as early as in the Tang Dynasty (618-907). Chinese Halal food became influential during the Yuan Dynasty (1279-1368) due to the fact that many Muslim soldiers were stationed in various parts of China. Some of the Halal snacks were even served in the Imperial cou...
Comments
Post a Comment