HIDANGAN
(Juadah sampingan)




Apam balik - juga digelar "Terang Bulan" atau "Martabak Manis" di Indonesia, ia adalah sejenis roti seperti lapis dengan gula, jagung, dan kacang kasar di tengah-tengah.
Ayam percik - ayam gril dengan kuah pedas.
Ayam goreng kunyit - ayam goreng, perap dalam asas kunyit dan perasa lain.
Gulai - sejenis hidangan seperti kari sup yang diperbuat dari pelbagai ramuan; daging atau sayur-sayuran. Yang masyhur adalah gulai kambing dan gulai ayam.




Kari - penggunaan Melayu pada hidangan kari. Seperti sahaja Gulai, ia dapat diperbuat dari pelbagai ramuan; daging atau sayur-sayuran. Yang masyhur adalah kari ayam.
Ikan bakar - ikan digril/ikan barbeku dengan sama ada cili, kunyit atau kuah asas rempah lain asas.
Ikan pari barbeku
Ikan asam pedas - Rendidih masam ikan (biasanya ikan kembung), asam jawa, cili, tomato, okra dan daun kesum.



Kangkung belacan adalah kangkung digoreng kuali dalam belacan dan lada cili pedas. Pelbagai barang lain dimasak dalam cara ini, termasukpetai (yang adalah agak pahit apabila makan mentah; sesetengah generasi lebih tua Melayu masih memakannya seperti itu) dan kacang panjang.
Keropok lekor, suatu keistimewaan Terengganu dan negeri-negeri lain di pantai timur Semenanjung Malaysia, adalah sebuah kuih menyelerakan diperbuat dari gabungan ikan yang disalut tepung sadur dan ikan yang disiat-siatkan. Dicincang dan digoreng hanya sebelum dihidangkan, ia dimakan dengan kuah pedas.




Kuih (jamak: kuih-muih) biasanya suatu pilihan kuih, pastri dan manis-manisan dimakan sebagai snek pada waktu pagi atau tengah hari, dan adalah suatu ciri penting sewaktu perayaan penting. Ia adalah suatu tradisi dikongsi oleh komuniti Melayu dan Peranakan. Sesetengah contoh termasuk:
Onde onde - bebola bulat kecil diperbuat dari tepung beras pulut dengan intisari daun pandan, dipenuhi dengan gula melaka dan digulung dalam kelapa serunding kelapa segar.
Kuih talam - puding kepala berlapis dikukus diperbuat dari tepung beras , tepung sagu dan santan dimasak kukus. Daun-daun pandan meminjam bau dan warna hijau ke satu lapis. Lapis kelapa putih pergi ke atas.
Pulut inti - sejenis puding nasi 'kering' kukus diperbuat dari nasi pulut & santan. Ia mengikut tradisi dibalut dalam daun pisang dilipat ke dalam bentuk piramid, dan diatasi dengan serunding kelapa segar dengan gula melaka.



Lemang - Nasi pulut dan santan dan dimasak dalam kayu buluh berongga dibariskan dengan daun-daun pisang.
Mi rebus - hidangan mi masyhur yang terdiri dari mi, garam dan telur dihidang dengan kuah kentang yang masam, pedas dan manis. Ia kadang-kadang juga digelar mi jawa, mungkin sebagai angguk pada asal-usul Jawa.
Nasi lemak - Nasi dikukus dengan santan
Nasi berlauk - Nasi putih dihidang dengan kepelbagaian berbeza hidangan
Nasi dagang - Nasi Lemak pantai timur Semenanjung Malaysia, di negeri Terengganu dan Kelantan.
Nasi kerabu - sejenis nasi berwarna biru (diwarna oleh sejenis bunga biru), berasal dari negeri Kelantan.
Nasi paprik - berasal dari Thailand selatan, nasi dengan lauk, biasanya ayam.
Nasi goreng - Nasi goreng kampung adalah sejenis varian biasa, terdahulunya diperisai dengan ikan goreng (biasanya ikan kembung), walaupun ikan bilis digunakan untuk menggantinya.




Satay - Satay berasal dari Jawa dan Sumatra di Indonesia, dan diedarkan secara luas di sepanjang kepulauan Asia Tenggara. Ia masyhur secara luas dan umum dalam masakan Indonesia dengan variasi dan resipi kaya. Satay ayam Melayu dekat-dekat menyerupai satay Madura dengan kuah kacang pekat. Di Malaysia varian termasyhur adalah Satay Kajang.




Soto - Yang termasyhur adalah Soto Ayam, sup ayam dengan vermiseli beras dan ketupat, ia jelasnya menunjukkan pengaruh masakan Indonesia.
Pulut - Nasi pulut adalah sejenis nasi Asia biji pendek yang lekit ketika masak. Ia secara luas digunakan sewaktu musim perayaan Raya sebagai makanan tradisional.
Ketupat - sejenis ladu nasi pulut yang dibalut dalam saku daun kelapa dan masak. Apabila nasi dimasak, biji-bijinya memanjang untuk memenuhi saku dan nasi menjadi termampat. Kaedah memasak ini memberikan ketupat bentuk sifat dan tenun. Biasanya dimakan dengan rendang (sejenis kari daging lembu kering) atau dihidang sebagai iringan pada satay atau gado-gado. Ketupat mengikut adat dihidang oleh orang Melayu pada rumah buka di perayaan penting seperti Hari Raya Aidilfitri.




Rendang - rendidih daging pedas yang berasal dari kumpulan etnik Minangkabau dari Indonesia dan digunakan oleh orang Melayu di sepanjang kepulauan. Rendang mengikut adat dihidang oleh komuniti Melayu sewaktu kenduri, perayaan dan festival.
Roti jala - Suatu senduk istimewa dengan tebukan lima lubang untuk membuat roti lihat seperti jala ikan. Ia biasanya dimakan sebagai iringan dengan hidang kari, atau dihidang sebagai gula-gula dengan 'serawa'. Serawa diperbuat dari campuran santan masak, gula melaka dan daun pandan.
Sambal belacan - sambal adalah suatu perasa umum dalam masakan Indonesia dan juga masakan Malaysia. Ia diperbuat dengan cili, bawang merah, bawang putih, tomato rendidih, pes asam jawa, gula kelapa, garam dan belacan.




Sambal sotong - cumi-cumi dimasak dalam kuah asas sambal, diperbuat dengan cili, bawang putih, pes asam jawa dan belacan.
Sayur lodeh - rendidih sayur-sayuran dimasak dakam kuah santan yang sedikit pedas.
Sup kambing - sup daging kambing berselera direneh perlahan-lahan dengan herba dan rempah aromatik, dan dihiasi dengan bawang merah goreng dan cilantro segar.





Serunding - Daging disiat-siat dalam bentuk benang daging dengan rempah.
Tempoyak - suatu makanan istimewa Melayu masyhur. Ia adalah petikan durian yang diawetkan dan disimpan dalam sebuah pasu. Biasanya dimakan dengan cili dan hidangan lain




Comments

Popular posts from this blog