Rendang
Rendang is one of favourite culinary from Padang. Rendang made from cow meat simmered in spices and coconut milk. You’ll find rendang in Padang restaurants or food stall. There are two kind of rending, dry rendang and kalio (wet rendang). The cooking process of dry rending was longer than wet rendang.
Rendang |
Rendang is one of favourite culinary from Padang. Rendang made from cow meat simmered in spices and coconut milk. You’ll find rendang in Padang restaurants or food stall. There are two kind of rending, dry rendang and kalio (wet rendang). The cooking process of dry rending was longer than wet rendang.

The characteristic of wet rending are its souce more liquid and its color is yellow-brown, not yet brown-black like dry rendang. Rendang have unique characteristic, its taste deliciously oily and salty, sweet, and hot which balanced, and spicier.There are no cooking standard or standard recipes of rendang, so the taste can be differ among food stall or restaurants. The variants of taste depend on condiment and spices which used. Commonly, spices used in rendang recipes are red chili, red onion, garlic, galangal, ginger, turmeric, turmeric leaves, bay leaves, lemongrass, candlenuts, salt, sugar and kandis sour fruit. If you can not mixed spices above, you can buy instant rendang spices in supermarkets.
Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daunkunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.
Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan ataubersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat,Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
Rendang is a quintessential Malay dish with Indonesian origins.This version originates from Perak. Similar to curry, Rendang is traditionally made from beef (there is a chicken version), slowly simmered with coconut milk, and spices till the meat is tender and the gravy has been absorbed. It is a must during ceremonial occassions. It is often eaten with a variety of dishes in Nasi Padang or together with ketupat (rice dumplings -picture) or lemang (glutinous rice baked in bamboo). Beef serunding, a cousin of the beef rendang – shredded beef cooked with spices and coconut milk for hours until dry, usually served with lemang.
Rendang adalah masakan tradisional bersantan dengan daging lembu sebagai bahan utamanya dan disediakan dengan santan, lada, bawang, daunkunyit, daun limau purut dan kerisik. Rendang sesuai dihidangkan sebagai lauk, dimana ia dimakan dengan lemang, nasi, pulut kuning atau pulut kunyit, ketupat palas atauketupat pulut, ketupat nasi, roti atau diratah makan begitu saja. Kebanyakkan bahagian daging lembu yang digunakan untuk membuat rendang ialah daging batang pinang. Rasa dagingnya yang lembut dan sedap.
Rendang amat popular dan disajikan sebagai hidangan pada hari-hari perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha mahupun disaji pada kenduri-kenduri seperti tamat berzanji, majlis perkahwinan, majlis berkatan ataubersunat, kenduri doa selamat, kenduri harijadi dan sebagainya. Masakan ini sangat digemari di semua kalangan masyarakat baik di Sumatera Barat,Indonesia juga di Malaysia khususnya di Negeri Sembilan. Rendang Tok pula terkenal di Negeri Perak
Rendang is a quintessential Malay dish with Indonesian origins.This version originates from Perak. Similar to curry, Rendang is traditionally made from beef (there is a chicken version), slowly simmered with coconut milk, and spices till the meat is tender and the gravy has been absorbed. It is a must during ceremonial occassions. It is often eaten with a variety of dishes in Nasi Padang or together with ketupat (rice dumplings -picture) or lemang (glutinous rice baked in bamboo). Beef serunding, a cousin of the beef rendang – shredded beef cooked with spices and coconut milk for hours until dry, usually served with lemang.
Resepi Rendang Tok ( sumber : Dapur azlina )
Bahan-bahan
2kg daging lembu topside (potong ketulan sederhana kecil)
1 cawan kerisik
10 sudu makan cili kering kisar
3 batang serai diketuk2
2 helai daun kunyit
Santan dari 2 biji kelapa
5 sudu makan gula melaka
4 asam keping
3 sudu makan gula
Garam secukup rasanya
Bahan2 utk dikisar bersama
20 ulas bawang merah
10 ulas bawang putih
6 cm halia
3 cm lengkuas
5 batang serai
1 sudu kecil belacan
Rempah2 lain
5 bunga lawang
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
8 bunga cengkih
3 sudu besar biji ketumbar
- Semua bahan2 rempah ini dikisarkan bersama2. Akak guna lesong besar dan tumbuk sehingga hancur
Cara membuatnya
1. Guna kuali yang agak besar, masukkan daging & kesemua bahan2 kisar, serai yang diketuk, daun kunyit, gula melaka & santan
2. Masak dengan api yang perlahan sambil dikacau2kan selalu sehingga kuahnya menjadi pekat
3. Masukkan asam keping & kerisik, kacau biar rata, diikuti dengan gula & garam
4. Sambung kacau sehingga menjadi rendang yang betul2 kering.
Comments
Post a Comment